Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Teplota chromatičnosti (barevná teplota světla)

1

Kombinace barev a světelného spektra ovlivňuje lidské chování, soustředění i výkon. S využitím znalostí jejich vlivu lze výrazně ovlivnit psychickou a fyzickou kondici, ne-li zdraví. Barva vyzařovaného světla se udává v jednotce Kelvin (K). Barevné spektrum sahá od teplých odstínů až po ty nejchladnější. Tmavší červené a žluté odstíny jsou na nejnižší příčce stupnice Kelvinů (běžně ±1800 K ), vzniká uvolňováním nízké energie. Nejjasnější světlo, podobné dennímu, je v chladných bílo modrých barvách (±8000 K). Má nejvyšší hodnoty K, je uvolňováno při vysoké energii.


Srovnání teploty chromatičnosti umělého osvětlení a v přírodě

600 K Červená dioda
800 K Solární teplomet
1 900 K Svíčka
2 300 K Utlumená žárovka
3 000 K Osvětlení studia
3 400 K Halogenová žárovka
4 200 K Zářivka
5 500 K Standardní fotografický blesk, výbojka
12 000 K Světlo při svařování
14 000 K UV trubice v soláriu
20 000 K UV-C lampy sterilizační světlo
1 200 K Rozžhavené uhlíky
2 700 K Slunce při východu a západu
5 000 K Denní světlo obvyklé
5 780 K povrchová teplota Slunce
6 000 K Slunné poledne
7 000 K Lehce zamračeno
8 000 K Zamračeno, mlha, blesky
10 000 K Modré nebe

Využití chromatičnosti v interiéru

U osvětlení má význam nejen samotná barva (v následujícím článku), ale i teplota bílé barvy. Značí se podle výše uvedených pravidel. Bylo by nevhodné kombinovat na 1 lustru se 3 paticemi žárovky s rozlišnou teplotou chromatičnosti. Stejně tak v jedné místnosti působí odlišné ,, odstíny bílé” rozladěně. Nutno podotknout, že i tento zdánlivě přehlédnutelný parametr působí na naši výkonnost.

Teplá bílá ± 2 700 K
Navozuje uklidňující příjemnou atmosféru, útulnou domácnost.  Určená pro večerní obývací prostory, do ložnice či dětských pokojů před spaním.  Využití v komerčních prostorech v hotelích, penziónech, kavárnách, restauracích,   čajovnách, barech a podobně.
Neutrální bílá ± 4 000 K
Všestranné využití, domácnost, pracovny, kanceláře, nákupní střediska, obchody atd.
Studená bílá ± 5 000 K
Osvětlení dílny, pracovny, kanceláře, nákupního střediska, obchodu a místnosti bez přirozeného denního světla (sklepy, pivnice, sklady, chodby).
Denní Deluxe nad 6 500 K
Osvětlení, které se nejvíce přibližuje k hodnotám přirozeného denního světla. Pro místnosti se zvýšenou potřebou mentální čilosti a aktivity. Pro maximální noční nasvícení nebo světla pro detailní práci. Nemocnice, dílny, pracovny.
Regulovatelná 2 700 – nad 6 500 K
Do všech interiérů, v podobě chytrého osvětlení.

Při výběru chromatičnosti využijte náš filtr

Na našem e-shopu si můžete nastavit filtr přesně podle Vaší představy, viz.: Osvětlení a elektroinstalace / VÝROBCI A PARAMETRY / Ostatní / Teplota bílé barvy nebo Teplota chromatičnosti [K]. Parametry pro Vás neustále zlepšujeme a aktualizujeme, v případě jakýchkoliv nejasností či dotazů, nás prosím kontaktujte na: info@exkalibr.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *