Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak připravit bazén pro koupací sezónu?

0

Než uvedete nový bazén do provozu, čeká Vás řada práce, se kterou jste možná nepočítali. Každý bazén by měl být opatřen alespoň základním příslušenstvím. V tomto článku Vám poradíme, jak na přípravu bazénu krok za krokem. V ideálním případě by to mělo vypadat takto:


1 – Pokrytí terénu a montáž bazénu

Na pokrytí terénu použijte podložku pod bazén vyrobenou z geotextilie, která zabraňuje poškození bazénové folie, jako jsou nepříznivé vlivy plísně, protržení podlahové fólie, navíc omezuje prorůstání trávy. Pokládá se na naprosto rovnou prosátou zeminu nebo písek. Pro samotné sestavení konstrukce dbejte pokynů v návodu. pro nafouknutí vrchního límce použijte pumpičku nebo kompresor.


2 – Připojení filtrace

Když už je bazén rozložený, připojíme k němu filtraci. V nabídce máme 2 druhy, pískovou a kartušovou.

Písková filtrace
Je mnohem účinnější pro větší bazény. Stejně jako v přírodě, kde se dešťová voda mění v křišťálově čistou díky filtraci v propustných vrstvách horniny, se i v pískovém filtru zachytávají nečistoty v křemičitém písku. Do bazénu se vrací pouze čistá, filtrovaná voda. Důležité filtrační písek proplachovat, aby se nečistoty v písku neosazovaly. Doporučujeme proplach jednou týdně.

 

Kartušová filtrace
Je ideální pro menší dětské bazény. Filtruje vodu přes výměnnou filtrační vložku (kartuše), která zachycuje i jemné nečistoty. Vložku doporučujeme pravidelně čistit a měnit. Pokud využíváte sníženou sazbu elektřiny (tzn. noční proud), můžete filtraci zapnout v době, kdy je tento tarif aktivní nebo si pořiďte  automatický spínač a udělá to za Vás.


3 – Bazénová chemie

Pro prvotní ,,zmrazení” baktérií, které by velmi brzy mohly přerůst třeba v nepříjemné sinice, je důležité provést jim šok v podobě jejich likvidace.

  • Pro začátek postačí například: AQuaMar Chlor Shock.
  • Pro průběžnou údržbu pak postačí například tablety Marimex.
  •  Pro vysrážení mechanických nečistot a zákalů, které by jinak protekly filtrací, použijte vločkovač.
  • Na přemnožené řasy je zde AQuaMar Algaestop.
  • Pokud se Vám nechce přemýšlet, jaký přípravek použít ve vhodnou dobu, právě pro Vás je zde řada několika přípravků v 1, jako například: AQuaMar Komplex 5v1


4 – Mechanické zachytávání hrubých nečistot

Kdy už ani chemie nepomůže?
Při plavání většího množství nečistot v bazénu, například spadlé listí, brouci, žáby, kočky.. to snad ne :-), ale i na ty máme pro Vás vybavení – pomocné tyče a síťky.
Pro preventivní zachytávání nečistot z hladiny je tady Skimmer.
Slouží k nasávání vody z hladiny bazénu filtračním zařízením a odstraňování nečistot. Ke sběrači lze připojit hadici pro nasávání.
Pro jejich propojení existují hadice, spojky a redukce.


5 – Vysávání nečistot ze dna bazénu

Když už špína klesne ke dnu..
Někdy i dno dá pořádně zabrat. Pokud se nechcete potápět s kartáčkem v ruce, pořiďte si raději velký nebo menší kartáč na teleskopickou tyč. Pokud chcete při jednom i ,,povysávat”, máme tu pro Vás speciální vakuový kartáč pro vodní vysavače s průměrem hubice 32 i 38 mm. Má i boční štětiny pro čištění záhybů. Vřele doporučujeme příslušenství k bazénovým vysávačům, jako je hubice triangl. Různé typy vysavačů zajistí dokonale čistý bazén a to i v místech bez momentálního dosahu elektriky. Existují totiž manuální mechanické vysavače.


6 – Sterilizace bazénu s minimem chemie

Pro maximální sterilizaci vody a snížení nutnosti používání množství chemie, je zde UV lampa.
Je vhodná pro bazény i pro zahradní jezírka. Působením ultrafialových paprsků, které mohou pronikat do buněk, ničí veškeré mikroorganismy ve vodě a dokonale ji sterilizuje. Napojuje se na filtrační hadici s průměrem 32 i 38 mm.
Úplnou špičkou, která ušetří až použití 85 % bazénové chemie, je Chlorinátor (solinátor) s Boost systémem. Ten rozpuští přesně odměřenou dávku soli. Tato lehce slaná voda prochází přes elektrolytickou jednotku chlorinátoru, která z procházející vody generuje chlór a ihned ho uvolňuje do vody.
Kdo nechce kupovat drahý sonitátor, je tady levnější verze ,,dávkovač chlóru pro tablety.

Tak co, podařilo se konečně ,,ovládnout” Ph vody? Nejste si jistí? Pak si pořiďte testery na Ph a chlor, abyste něco nepřehnali 🙂


7 – Prevence padání nečistot do bazénu

Pro tyto účely skvěle poslouží krycí plachty. Pokud ani tohle někomu nestačí, doporučujeme  zastřešení bazénu. Díky němu se můžete koupat i v dešti.


8 – Solární ohřev vody

Solární plachty zamezují odparu vody, chemických prostředků a ochlazování bazénu, ba dokonce černé fólie vodu zahřívají. Pro zahřátí menšího bazénu postačí solární pyramida se zasvíjenou hadicí, ve které se nahřívá voda působením slunečních paprsků. Ještě o něco účinnější je Solar AquaDome Grand – velká solární bublina s ještě delší hadicí uvnitř a větší plochou nahřívání. Externí solární a účinný solární panel představuje Slim 3000. No a přímo na omotání kolem bazénu je geniální vynález – solární pás o délce i 3 m, velice účinný a není zas tak drahý.


9 – Hygiena před vstupem do bazénu

K tomuto účelu jsme pro Vás připravili řadu zahradních sprch, vaničku na očistu nohou a dětskou atrakci sprchu housenku.


10 – Schůdky do bazénu a vodní zábava

Teď už zbývá jen do bazénu vlézt a bavit se. K tomu jsou zapotřebí schůdky. O vodní zábavu jsme se Vám také postarali. Na výběr jsou nafukovací míč, vodní voleybalová síť, lehátka klasické i ve tvaru hamburgerů, pizzy a jednorožce, plovoucí chipsy, obří lízátko. Samozřejmě nechybí ani kachna.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *