Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak vybrat správný aku rázový utahovák

0

Průvodce nákupem AKU rázových utahováků

Aku rázové utahováky se staly nezbytným nástrojem pro domácí dílny i profesionální řemeslníky. Při výběru správného modelu je však důležité vzít v úvahu několik klíčových faktorů. V tomto průvodci se podíváme na klíčové vlastnosti a tipy, které vám pomohou udělat co nejlepší rozhodnutí.


 

1. Typ práce a použití

Nejdůležitějším faktorem při výběru aku stroje je zohlednění typu práce, kterou budete vykonávat. Různé modely jsou navrženy pro různé úkoly, ať už je to utahování šroubů, montáž nábytku nebo náročnější stavební práce. Zvažte, jak často budete nástroj používat a pro jaký druh projektů.

  • Kompaktní Festool TID 18 – pro běžné použití, pro šroubování bez zpětného točivého momentu. Vhodný pro montáž nábytku a kuchyňských linek, kování, zadních stěn, lišt, dveří a oken.
  • Oproti němu stojí DeWALT DCF900, který je svým výkonem předurčen pro práci v autodílnách, průmyslových stavbách a dalších náročných odvětvích.

 

 

2. Výkon a síla utahování

Síla utahování je klíčovým faktorem. Vyšší napětí baterie obvykle znamená větší výkon. Zjistěte, jakou sílu utahování budete potřebovat pro vaše konkrétní aplikace a vybírejte podle toho. Pokud si vyberete utahovák DeWALT, můžete jeho výkon podpořit baterií POWERSTACK.

  • Silná novinka DCF961 – s BEAST režimem dokáže vyvinout vysoké hodnoty utahovacího i trhacího momentu pro těžké montážní práce.
  • Limitka Mc Laren DCF85ME – 205 Nm točivého momentu ve 100mm kompaktním těle, které je ideální pro širokou škálu aplikací ve stavebnictví, průmyslu a automobilovém průmyslu. S přepínačem 3 režimů pro co nejlepší ovládání.

 

 

3. Typ baterie a výdrž

Aku rázové utahováky jsou poháněny různými typy baterií, jako jsou Li-Ion, Li-HighPower, XR PowerStack, XR Li-Ion nebo XR FLEXVOLT.

  • Flexibilní akumulátorový systém FESTOOL Li-HighPower – pro práce, při kterých je zapotřebí velký výkon. Ideální kombinace síly, kompaktních rozměrů a malé hmotnosti.
  • Li-lon FESTOOL akumulátor – lehký akumulátor s ideálním poměrem ceny a výkonu pro vrtání a šroubování při montážních pracích. Mimořádně se hodí pro práce s menší spotřebou energie.
  • DEWALT XR Li-Ion – s lehkou konstrukcí a bez paměťového efektu a s ochranou proti přehřátí zaručuje skvělou produktivitu a minimum prostojů.
  • DeWALT POWERSTACK akumulátor – s plochými články dokáže díky nižšímu vnitřnímu odporu uvnitř článků poskytnout při zátěži vyšší napětí i proud, to vám zajistí účinnější a delší práci s jakýmkoliv nářadím.
  • Baterie XR FLEXVOLT – s tímto DeWalt akumulátorem napájecí napětí stoupá až k 54 V, což poskytuje nevídaný výkon. Kompatibilita s každým nářadím řady 18V XR a 54V XR FLEXVOLT.

4. Velikost a váha

Ergonomie a váha jsou klíčovými faktory pro pohodlné používání. Zvažte, zda preferujete kompaktní a lehký design pro snadnou manipulaci, nebo zda potřebujete větší model.

  • DeWALT utahovák DCF899 – výkonný motor chlazený ventilátorem, vysoká hodnota momentu a 3 převodové stupně a nastavení hodnoty momentu jsou uloženy v tříkilovém stroji.
  • Na druhou stranu zde máme asi o polovinu lehčí utahovák DeWALT DCF896 s funcí řezání závitů, 3 režimy práce a vestavěnou technologií Tool Connect.

 

 

5. Vlastnosti a funkce

Některé aku rázové utahováky mají dodatečné funkce, jako jsou LED světla pro lepší viditelnost, nastavitelné rychlosti, celopogumované tělo odolné nárazům nebo závěsné systémy pro práci ve výškách a další. Zvažte, jaké funkce jsou pro vás nejdůležitější a vybírejte podle nich.

  • Precision wrench ™ Při povolení šroubu se sníží otáčky. Při zašroubování volného závitu stroj zastaví na 0,5 s a následně začne dotahovat šroub. Tuto funkci má například DeWALT DCF922 utahovák
  • S režimem Timber Screw ™ se dodává utahovák DeWALT DCF923. Jde o optimalizovaný chod stroje pro práci s konstrukčními vruty to dřeva.
  • Skvělý pro práci například automechaniků je utahovák DeWALT DCF891. Tělo tohoto stroje z GFN plastu zajišťuje delší životnost a zvýšenou odolnost proti oleji, chemikáliím a otřesům.
  • Jestli pracujete ve výškách, jistě oceníte Systém LANYARD READY. Bod na spodní části těla stroje umožňuje zajištění jakoukoliv multifunkční karabinou a na akumulátoru integrovaný závěsný popruh s dvoustupňovou karabinou propojí baterii se strojem. Tímto systémem disponuje stroj DeWALT DCF850P2LRT.
  • Pro leváky lze pomocí FESTOOL aplikace Work otočit přepínač chodu vpravo/vlevo, aby přepínač při hlavním použití – při chodu vpravo – rušivě nepřečníval do oblasti pro uchopení pro leváka (možné pouze v kombinaci s akumulátorovým článkem Bluetooth®)
  • Režim T – Pro kontrolované zašroubování samořezných šroubů. Praktická funkce rázového utahováku Festool TID 18.

6. Uchycení nástrojů

Uchycení nástrojů je buď vnitřním 1/4″ šestihranem, nebo vnějším čtyřhranem ve velikostech 1/2″, 3/8″ a 1/4″.

Zajištění hlavice na čtyřhranu je poté řešeno pojistným kroužkem či kuličkou. Kulička je vhodná pro lidi, kteří nasadí jeden ořech a pracují s ním dlouhou dobu nebo jim nevadí pracnější výměna nástroje. Naopak pojistný kroužek je koncipován pro rychlou a snadnou výměnu hlavic.

  • DeWALT DCF892 je skvělým příkladem pro „stroj jednoho ořechu“ 🙂 Upínání nástrojů je řešeno 1/2″ čtyřhranem s pojistnou kuličkou a poskytuje trhací moment až 1152 Nm. Jednou hlavou můžete pracovat až do roztrhání těla svého i nástrčné hlavice.
  • DeWALT DCF903 s 3/8″ čtyřhranem a pojistným kroužkem je ideální pro práce s častou změnou ořechů.
  • Upínání nástroje 1/4″ vnitřní šestihran poskytuje rázový utahovák DCF801, který je praktický, malý a přesto má, s momentem 163 Nm, dostatečnou sílu. Stejné upínání nástrojů poskytuje Festool Akumulátorový rázový utahovák TID 18.

 

 

 

NEZAPOMEŇTE: Pro AKU rázové utahováky je vhodné použít speciální hlavice, které jsou konstrukčně řešeny pro silné rázy! Například sada DeWALT DT7506 v kufříku.

Závěr

Při výběru správného aku rázového utahováku je důležité zvážit širokou škálu faktorů. Informované rozhodnutí vám nejen umožní efektivně pracovat, ale také prodlouží životnost nástroje. Sledujte vývoj na trhu, porovnávejte možnosti a najděte ten nejlepší aku rázový utahovák pro vaše individuální potřeby.

 

Jestliže budete chtít i po těchto informacích poradit s výběrem, neváhejte nás kontaktovat na čísle +420 558 731 917 nebo se zastavte k nám na prodejnu s Třinci – Neborech. Budeme se na Vás těšit!

 

Hezký den plný kvalitního nářadí Vám přeje EXKALIBR s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *