Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Excentrické brusky

0

Excentrická bruska je ideální pro broušení a leštění zaoblených i rovných povrchů a nerovných částí.
Využívá
se například pro finální dobrušování nábytku, větších či menších dřevěných ploch, což ocení všichni obráběči dřeva. Kompaktní akumulátorová bruska přijde vhod při jedno ručním broušení u stropu. V autoopravnách najdou excentrické brusky svoje využití při odstraňování barvy i rzi z kovu a karoserie vozu, ale také pro závěrečnou úpravu laku jemným přebroušením nerovností.
 
Jaké parametry sledovat při výběru excentrické brusky?

Příkon motoru, který souvisí s výkonem. Pro hobby použití nám vystačí výkon 250 až 300 Wattů, profesionální brusky mají až 750 W. Méně výkonné modely mají nižší hmotnost a dají se ovládat jednou rukou. Excentrická bruska v nejvyšším vysokým výkonem je těžší a lépe se s ní opracovávají větší povrchy. Hodí se pro hrubé broušení s vysokým úběrem materiálu.

Díky dobrého výběru brusky s vypracovanou rukojeti nám nebude při delší práci brnět ruka. Můžeme si pořídit brusku jednoruční nebo s úchytem přizpůsobeným pro obě ruce. Madlo by mělo mít kvalitní protiskluzový povrch z měkčených materiálů. Celkový ergonomický tvar, kompaktní konstrukce, funkce tlumení vibrací a optimální hmotnost Vám dopomůžou k nejlepším výsledkům při práci.

Způsoby napájení/pohonu (Pro správné zobrazení odkazů to může chvíli trvat)

Brusná deska má kruhový tvar. Význam slova EX-centrická nám napovídá, že otáčivý pohyb brusné hlavy mírně vybočuje od středové osy přibližně o 2,5 – 3 mm. To znamená, že rotuje a zároveň kmitá (vibruje). Díky kombinaci těchto 2 pohybů bude výsledný povrch naprosto hladký. Bruska nezanechává kruhové stopy.
Ve srovnání s vibrační bruskou má excentrická větší úběr materiálu. Díky funkce regulace otáček můžeme tento úbytek snížit na minimum, což se hodí pro jemnou práci. Hloubku výbrusu ovlivníme nejen citem v rukou, ale i výběrem brusného papíru. Například zrnitost 40 je určená pro hrubé broušení, 120 pro dřevo, se zrnitostí 1 200 už spíše leštíme dokonce sklo nebo plast.

Na upínání brusných papírů se užívá většinou suchý zip, který zajišťuje jejich rychlou a snadnou výměnu. V nabídce máme brusné kotouče s různým průměrem se zrnitostí 24 až 4 000. Čím je nižší hodnota, tím hrubší a větší úbytek materiálu. Proto jsou tyto brusné kotouče opatřeny otvory pro odvádění prachu a pilin. Pracovní prostor pak zůstane čistější a brusný papír bude mít delší životnost. V nabídce máme i brusné a leštící talíře, nebo tlumící podložku.

Dalším doplňkem pro excentrické brusky je sběrný vak na piliny a možnost připojení na odsávací hadici. V nabídce máme široký sortiment těchto doplňků, od vaků na prach s dlouhou životností, přes turbo filtry po papírové sáčky. Nejvyšší účinnost má však při častém broušení napojení na odsávací systém s mobilním vysavačem. Abyste vše měli pěkně pohromadě, můžete si pořídit i Systainer, do kterého se vejde úplně vše.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *